به گزارش راهبرد معاصر، عبد الباری عطوان، تحلیلگر سرشناس عرب با استناد به برخی علائم و شواهد مانند سخنان رئیس مجلس جدید آمریکا، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح انگلیس، رئیس یک حزب مخالف در آلمان، یک ژنرال سابق آمریکایی و آشکار شدن نقاط ضعف سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در جنگ اوکراین و نیز تأکید سران روسیه بر کوتاه نیامدن در برابر غرب در اوکراین نوشت: علائم و شواهد خستگی و درماندگی به روشنی در محافل آمریکایی و اروپایی دیده میشود.
عطوان نوشت: با نزدیک شدن جنگ اوکراین به دومین سال خودش و اقدام انتقامجویانه روسیه در تشدید حملات به مواضع ارتش اوکراین در شرق این کشور و کی یف پایتخت اوکراین و نیز تشدید اعتراضات و اعتصابات و افزایش میانگین تورم و گرانی معیشت، حالا صداها در داخل اروپا و آمریکا بلند شده و خواستار پرهیز از ورود مستقیم به جنگ با روسیه و ورود حتمی و هرچه سریع به مذاکرات با مسکو به منظور دستیابی به آتش بسی دائم و متوفف کردن جنگ در همه جبهه هاست.
روزنامه آمریکایی واشنگتن پست دیروز در مقالهای نوشت آینده اوکراین دیگر به دست رئیس جمهور یا ملت آن نیست بلکه در دست برخی طرفهای خارجی و در صدر آنها آمریکاست و این روزنامه در عین حال تأکید کرد جهان غرب نمیتواند برای همیشه به ارائه کمکهای نظامی ومالی ادامه دهد.
علائمی از فرماندهان نظامی و امنیتی اروپا و آمریکا بروز کرده است که تأیید میکند «یک بیداری غربی متقابل» و در حال گسترش به وجود آمده که منادیان این بیداری از تأثیرگذاران در سیاستهای راهبردی کشورهایشان هستند و آنان خواستار توقف این جنگ هستند، چون هزینههای جنگ سنگین شده و پیروزی در آن نیز دشوار است و میتوان دیدگاهشان را در موارد زیر خلاصه کرد:
۱-کوین مک کارتی، رئیس مجلس جدید آمریکا که پس از ۱۵ بار رأی گیری به این سمت انتخاب شد، به شدت معتقد است نمایندگان جمهوریخواه در مجلس نمایندگان که اکثریت را در این مجلس در اختیار دارند هرگز اجازه نخواهند داد آمریکا به اوکراین کمکهای نظامی و مالی نامحدود ارائه کند و به مسائل داخلی آمریکا مانند مهاجرت و مرزهای باز و بدهی عمومی و بحران انرژی و تورم متمرکز خواهد شد.
۲-سخنان «بسیار مهم و شوک آور» ژنرال ریچارد دانات، رئیس ستاد کل نیروهای انگلیس در گفتگو با روزنامه انگلیسی دیلی تلگراف که در آن گفت دولت کشورش اهتمام به دادن کمکهای نظامی به اوکراین را از دست داده و انگلیس «خسته شده» و هرگز همانند آمریکا و فرانسه و آلمان اعلام نکرده است که به کی یف تانک یا تجهیزات نظامی بدهد. حال آنکه آلمان چند روز پیش از دادن تانک و خودروهای زرهی و سامانههای پاتریوت به اوکراین برای تقویت تواناییهای نظامی اش در رویارویی با حملات روسیه خبر داد، اما دولت انگلیس سکوت کرد.
۳-تینو کروبالا، رئیس حزب «جایگزین» و مخالف دولت در آلمان، برلین را به سببب دادن تانکهای جدید به اوکراین به کشاندن آلمان به جنگ مستقیم با روسیه متهم کرد و گفت: «منازعه در اوکراین منازعه آلمان نیست و عضویت آلمان در ناتو و اتحادیه اروپا آن را ملزم نمیکند که در این منازعه وارد شود. مصلحت آلمان و ملتش احیای روابطش با روسیه و ورود به مذاکرات برای دستیابی به آتش بس نامحدود است.»
۴-افشاگری ژنرال اسکات ریتر مسئول سابق در سازمان اطلاعات آمریکا و عضو گروه بازرسی سازمان ملل متحد برای یافتن تسلحات کشتار جمعی در عراق که در اعتراض به تهاجم به عراق و اشغال آن جدا شد.
او فاش کرد: روسیه با حمله پیشدستانه نیروهایش به شرق اوکراین و تصرف منطقه دونباس موفق شد آمریکا و اوکراین ودر مجموع، غرب را فریب دهد. روسیه با گرفتن ابتکار عمل در دست در برابر آمریکا و ناتو جرأت پیدا کرد و این بر خلاف پیش بینیها و انتظارات دشمن و محاسباتش بود.
۵-عملیات نظامی روسیه در اوکراین بسیاری از راههای رخنه را بر ملا کرد و نقاط ضعف ناتو به خصوص در عملیات امداد و تحویل تجهیزات نظامی را نمایش گذاشت و آلمان با انتقال تانکهای سنگین از طریق بزرگ راههایش مخالفت کرد، چون وزن آنها فراتر از حد قانونی است.
عطوان افزود: این مخالفت قوی در اروپا و بلکه در داخل خود آمریکا با جنگ اوکراین تأیید کننده آن است که حالت «درماندگی» و یأس و سرخوردگی این روزها در بیشتر محافل نخبه نظامی و سیاسی غرب در حال شدت گرفتن است و آنان خواستار توقف هرچه سریع «این جنگ بیهوده» هستند تا از خسارات مادی و انسانی کاسته شود وای بسا به دستیابی به آتش بس نامحدود و توقف جنگ منجر شود که آبرو را نیز نجات دهد یعنی چیزی شبیه آنچه در جنگ کره رخ داد./ باشگاه خبرنگاران